Accés a l'aula virtual

T'interessa

T'interessa

Portals

accions formatives en període d'inscripció

Ves enrere Curs en línia: Diversitat afectiu-sexual i de gènere en l'esport

Curs en línia: Diversitat afectiu-sexual i de gènere en l'esporta

imagen curso

Data de celebració:

del 19 al 28 d'abril de 2023

Import de la taxa:

Gratüita

Nombre de places:

60

Professorat:

  • Sofía Pereira García: investigadora postdoctoral de la Universitat de València. Participa en l'equip d'investigació “Activitat Física, Educació i Societat” i en “Soca-Rel” un un seminari d'educació física crítica. La seua trajectòria investigadora se centra en les experiències de les persones trans en l'àmbit esportiu i d'educació física, centrant-se en els últims anys en el col·lectiu de menors trans. Altres interessos de la investigadora es relacionen amb la pedagogia queer i l’esport en persones LGTB.
  • Elena López Cañada: doctora en Activitat Física i Esport per la Universitat de València. Actualment és professora ajudant doctora en el departament de Didàctica de l'Educació Física, Artística i Música de la Universitat de València. Forma part del grup d'investigació AFES "Activitat Física, Educació i Societat" i les seues línies d'investigació se centren en estudiar l'activitat física i l'esport en col·lectius vulnerats, en concret, les persones trans.

Programa:

Gran part de les persones LGTBI+ ha patit discriminació, exclusió, intimidació o LGTBIfobia en la pràctica d'activitat física i esport. Això impedeix que gaudisquen dels beneficis psicosocials i biològics que aquestes activitats reporten a la població, com ara la reducció de l'estrès i ansietat, la millora de les relacions socials o la protecció de problemes cardiovasculars.

Avui dia l'esport està a l'abast de totes les persones i es considera un dret humà fonamental, tant a nivell d'oci com de competició. Encara que formalment no es pot discriminar una persona per la seua orientació sexual o per raó de sexe, hi ha barreres o factors que dificulten la seua participació esportiva.

Les persones LGTBI+ no poden gaudir d'aquests beneficis si no es reconeixen les seues identitats i necessitats en els espais on participen. A més, el no reconeixement de les identitats pot infligir mal i ser una forma d'opressió que institucions, entrenadorxs, profesorxs i compañerxs d'equip exercim. Per això, és fonamental que avui dia ens plantegem i replantegem una agenda de justícia social que atenga les desigualtats derivades de la diversitat d'identitats desenvolupant polítiques, pràctiques, pedagogies que reconeguen a les persones i grups més marginats i les necessitats particulars que puguen tenir en l'àmbit esportiu.

En aquest curs volem oferir informació sobre els drets i experiències del col·lectiu en l'esport, persones referents en el context espanyol, bones pràctiques desenvolupades per diversos clubs i entitats, així com consells pràctics que ens ajudaran a acostar-nos a aquest propòsit de justícia social per al col·lectiu LGTBI+ i en l'àmbit concret de l'esport.

  • L'esport: una qüestió de dret per a les persones LGTBI+.
  • Experiències en l'esport del col·lectiu LGTBI.
  • Existeix discriminació i assetjament en l'àmbit esportiu?
  • Hi ha esportistes LGTBIQ+ en l'esport d'elit?
  • Dones intersexuals i trans, una qüestió de Joc net?

Lloc de celebració:

  • Plataforma SAPS Generalitat Valenciana

Termini presentació sol·licituds:

del 13 de març al 14 d'abril de 2023, tots dos inclusivament

Direcció acadèmica:

  • Sofía Pereira García i Elena López Cañada.

Càrrega lectiva:

  • 4 hores.

Públic destinatari:

  • Llicenciats/Graduats en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport.
  • Entrenadors i tècnics esportius.
  • Diplomats en Magisteri (especialitat d'Educació Física).
  • Educadors, mestres, professors, pares de família o persones interessades.
  • Persones vinculades a l’àmbit de l’esport en general.

Col·labora:

Servei d’estudis esportius i societat - Universitat Politècnica de València.

Àrea temàtica:

Educació

Tipus Acció Formativa:

Curs SAPS (Oferta formativa).

Modalitat:

En línia

Codi:

PFP-EE-29-2023

Estat:

Finalitzat

accions formatives realitzades